sub-menu

Wilt u meer weten over onze diensten?

Bel ons: (0475) 39 17 00
E-mail: info@beekenbos.nl

Informatie aanvragen

Beek en Bos wint 'Blijf staan Award'

vrijdag 15 juni 2007

Zorgcentrum Beek en Bos uit Heythuysen heeft de ‘Blijf staan Award’ gewonnen. Deze landelijke prijs is een initiatief van de Stichting Consument en Veiligheid. De Stichting Consument en Veiligheid schreef de prijsvraag ‘succes met valpreventie’ uit onder alle zorginstellingen in Nederland, in het kader van het landelijke project ‘Valpreventie’. Ouderencentrum Beek en Bos heeft in samenwerking met haar medewerkers en met het bedrijf Lopital, een bijzonder hefbed ontwikkelt voor mensen die ’s nachts erg onrustig zijn. De prijs bestaat behalve uit de Award ook uit 3 keer een bezoek van de Faria Clowns! Tijdens hun eerste bezoek aan de Verpleeghuisafdeling van Beek en Bos, op vrijdag 15 juni jl., hebben de Faria Clowns de Award uitgereikt aan de verpleging van de afdeling en hebben zij een aantal bewoners al een hele speciale morgen bezorgd!

Idee hefbed ontstaan vanuit praktijksituatie
‘Op onze eigen kleinschalige Verpleeghuisafdeling hebben wij wel eens te maken met bewoners die ’s nachts zo onrustig zijn, dat zij uit bed kunnen vallen. Onrusthekken zijn niet altijd afdoende omdat mensen daaroverheen willen klimmen en dan nog harder vallen. Onze organisatie kent een non-fixatie beleid, d.w.z. dat wij onze bewoners niet vast willen binden in bed. Een matras op de grond is ook verre van ideaal. Voor de bewoner erg lastig om in en uit bed te stappen en voor de verzorgenden is dat te laag. Zo ontstond het idee van een hefbed dat tot op de grond kan zakken’, aldus de heer Th. van den Schoor directeur van Beek en Bos. Het is geweldig innovatief idee dat echt is ontstaan vanuit de praktijksituatie.

Na een aantal prototypes en testfasen staat er nu een hefbed waar Beek en Bos enorm trots op is. ‘Bovendien winnen we met dit idee ook nog eens een landelijke prijs!’ Het bed kan zakken van normale verzorgingshoogte tot op de grond. Door het hefbed in te zetten kan de bewoner niet meer uit bed vallen, alleen maar rollen. Overigens wordt een hefbed alleen maar ingezet na overleg met de familie en de verpleeghuisarts. Er is duidelijk sprake van een win-win situatie voor iedereen met daarbij de bewoners en de verzorgenden op de eerste plaats. Het hefbed leidt tot minder valincidenten uit bed en levert meer bewegingsvrijheid op voor de cliënt. Verzorgenden worden minder geconfronteerd met verzet van bewoners tegen bedhekken en zij kunnen het bed eenvoudig elektrisch bedienen.

Faria Clowns
Beek en Bos is zeer vereerd met de Award maar zeker ook met het bezoek van de Faria Clowns. Lachen is gezond! Dit geldt zeker ook voor dementerende ouderen. Een bezoek van de Faria Clowns staat voor aandacht en betrokkenheid, voor kleur en muziek, plezier en vrolijkheid. De clowns toverden heel subtiel de Award onder een grote hoed vandaan en reikte deze vervolgens uit aan de heer J. Peeters, bewoner. Afgelopen vrijdag was behalve heel feestelijk vooral ook heel bijzonder voor de bewoners van de Verpleeghuisafdeling van Beek en Bos. Het lijkt erop dat zij zich stiekem alvast verheugen op het volgende bezoek van de Faria Clowns, want ze komen nog twee keer!

Boekje ‘Succes met valpreventie’
Naar aanleiding van de prijsvraag ‘Succes met valpreventie’ geeft de Stichting Consument en Veiligheid een boekje uit met daarin de tien beste ideeën. Uiteraard staat het idee van Ouderencentrum Beek en Bos met stip op nummer 1! Dit boekje getiteld, ‘Succes met valpreventie’, wordt binnenkort toegestuurd aan alle deelnemende zorgentra. Het is dan ook te bestellen via www.veiligheid.nl .

Terug naar het overzicht

“Het welzijn van onze bewoners staat voorop, de sfeer is hier goed en doet de mensen goed, daar gaat het ons om, iedere dag weer.”

Nettie Ramaekers, Hoofd Facilitaire dienst

Zorgcentrum Beek & Bos

L'Unionlaan 1
6093 GE Heythuysen
T. (0475) 39 17 00
E. info@beekenbos.nl